Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Voie Sacreé: een bijzondere pelgrimstocht naar de slagvelden van Verdun in Frankrijk

11 november 2019 | 20:00 - 21:30

Toen Sietse Altena de bekende Spaanse pelgrimstocht “Camino de Santiago” liep, speelde vaak de vraag door zijn hoofd “Waarom doe ik dit?”

Tijdens het lopen overdacht hij dat een pelgrimstocht kan voortkomen uit twee drijfveren: Het kan gaan om een bijzondere plek; uit respect leg je de reis daarheen af op een sobere manier. Het kan ook zijn omdat de weg zélf van een bijzondere betekenis is.

Hij moest toen denken aan een plaats waarvoor béide gelden. Eén van de ergste gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog vond plaats in 1916; de Slag van Verdun in Noordoost-Frankrijk. Bijna een jaar lang vielen daar gemiddeld duizend doden per dag. Na afloop lag de frontlijn er vrijwel hetzelfde bij als aan het begin. Aan de Franse kant kon het slagveld alleen vanuit het zuiden bereikt worden langs een smalle weg van ong. 70 km vanaf Bar-le-Duc. Menig jonge man heeft deze weg in een enkele reis afgelegd; reden waarom men deze weg de naam heeft gegeven van “La Voie Sacrée”, de heilige weg of de offerweg. De weg bestaat nog steeds.

Samen met een oud-klasgenoot van de middelbare school heeft hij de hele Voie Sacrée lopend afgelegd in een meerdaagse tocht. Aan het slot hebben ze met respect de slagvelden bezocht; nu een eeuw later zijn die nog steeds goed te herkennen.

In een lezing met foto’s maakt hij ons deelgenoot van zijn ervaringen en overwegingen. De lezing vindt bewust plaats op 11 november, Wapenstilstandsdag, de jaarlijkse herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Indicatie kosten €5,00. Bijdrage in de vorm van een donatie.

Gegevens

Datum:
11 november 2019
Tijd:
20:00 - 21:30

Locatie

’t Centrum
Frans Halsstraat 1
Zoetermeer, Zuid-Holland 2712HK
+ Google Maps

Organisator

Gerda Griffioen
Telefoon:
06-249 750 92
E-mail:
gerda@depelgrimzoetermeer.nl