Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Pasen 2023

6 april 2022 - 9 april 2022

De Pelgrim doet haar naam eer aan door de keuze van het thema: Pelgrimage naar het land van verlangen. We beleven de paasweek als een weg, een proces van vernieuwing. In het meegaan in de stoet naar Pasen kun je je eigen proces van loslaten en het gaan door de dood van twijfel en leegte naar een vernieuwd en opgewekt leven ervaren.

 

In de Paaspelgrimage maken we in verkorte en geconcentreerde vorm de tocht van ons leven, een reis van verlangen: afscheid nemen en vertrekken, de moedeloosheid en de inspiratie, de crises en hoogtepunten. Is er ook een aankomst? Ja, maar de reis gaat daarna ook weer verder, maar anders!

 

Witte Donderdag

Jezus gaat zijn leerlingen voor op de weg naar het einde. Aan tafel geeft Hij zichzelf. Hij wast de voeten, Hij gaat ons voor in nieuwe verhoudingen. Hij breekt brood en deelt zichzelf uit. Ook wij gebruiken deze elementen.

We kiezen voor eigengebakken brood, opdat we goed zullen proeven en kauwen. We gaan niet voor een voetwassing, omdat het wassen van de voeten voor een maaltijd niet tot onze cultuur behoort. Maar we wassen wel de handen bij elkaar, omdat we dat normaal wel doen. Het wassen van elkaars handen als teken van vergeving.

 

We sluiten de viering af door de kerk klaar te maken voor een korte wake: Blijf bij Mij en waak hier met Mij.

 

Goede Vrijdag

Door het dal van de dood, een meditatie rond een kruisweg gemaakt door Ellen Vermeulen. Met Bijbelfragmenten, meditatieve teksten en gebeden. Beelden zeggen soms meer dan woorden.

Van statie tot statie gaan, stap voor stap de weg gaan. Dat bewust doen! Het gaan van de Kruisweg is een ervaring van en voor ieder mens die ernst maakt van zijn leven.

 

Kruisviering

We lezen het lijdensverhaal van Lucas. We komen samen rondom het Kruis, een ruw, houten kruis. Het Kruis confronteert ons met het lijden, hier en nu, dichtbij en veraf. Als we oog in oog staan met het Kruis dan zien we de realiteit. We kunnen niet anders dan bidden en smeken.

We kunnen dit Kruis niet vereren, dat moeten we duidelijk onder ogen zien. Maar we kunnen wel de mens eren die op dit Kruis is gestorven. Die mens kunnen wij eren met een lichtje of een bloem, een buiging, aandacht. Onze God is trouw, dat troost en bemoedigt ons om staande te blijven in dit uur, in onze wereld.

 

Stille zaterdag

Na de diep doorleefde nacht van vrijdag, komt de stilte van de zaterdag. Niet jij kan opstaan in je leven. Na alle pijn leg je jezelf af. Mag je wachten. Wachten of Christus gaat opstaan. Wij zijn in afwachting van wat gaat komen, in alle stilte wachten we. Er zijn nog tranen, maar bovenal is er de stilte, die luistert en in ons een verlangen wekt, een verlangen naar Christus, die we niet kunnen loslaten.

 

Paaswake

Dat Gods liefde sterker is dan de dood is een onbegrijpelijk geheim. Een geheim waar wij, net als de leerlingen, kracht uit kunnen putten. In deze nacht worden wij betrokken bij dat geheim en ontvangen wij ook de kracht van het geloof. Een nacht van waken en bidden en uitzien naar de morgen. Een nacht van uitzien naar het nieuwe Licht.

 

Paaszondag

Het Bijbelse visioen van de Opstanding wordt verbonden met onze vragen, hoop en verlangen met betrekking tot ‘het leven na de dood’: wat blijft er van ons over als het niet eenvoudig ‘niets’ is? Het antwoord hoeft niet ver gezocht te worden. want het draait om de volheid van het leven, over de vruchtbare aarde en herstelde menselijke verhoudingen. En: onze reis gaat verder!

Gegevens

Begin:
6 april 2022
Einde:
9 april 2022