Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Thema-avond: God en de pandemie in De Pelgrim (Geannuleerd)

8 september 2021 | 19:30 - 21:00

Deze themaavond komt te vervallen!

Wat moeten we denken als het gaat om de corona-crisis? Wat gebeurt er allemaal, en kun je, of moet je de crisis die we nu meemaken aan God verbinden?

In het boek God en de pandemie beschrijft Tom Wright (voormalig bisschop van de Church of England) de actuele corona-pandemie in een theologische reflectie over God en het lijden. Zijn hoofdargument is dat we ons moeten verzetten tegen de voorspelbare reacties die gemakkelijk in de maatschappij bovenkomen. Dat zijn reacties als: ‘De goden zijn toornig en straffen ons’, ‘De goden willen dat we ons bekeren en hen aanbidden’, ‘Het virus is de schuld van een land, een organisatie of een individu’, ‘Het virus kondigt de eindtijd aan’, enzovoorts. In zijn boek pleit Tom Wright juist om even te stoppen antwoorden te zoeken op het waarom van de pandemie. De mens moet eerst gaan zuchten over het leed. Pas dan is er ruimte voor bezinning.

Ter onderbouwing verwijst Tom Wright naar het Bijbelse getuigenis. Hij noemt de profeten die over het onheil nadachten in de poëtische boeken van het Oude Testament. In Psalmen, Job en Klaagliederen geven zij bij levensrampen ruimte aan het wenen en klagen.

Vanuit het Nieuwe Testament stelt de auteur het getuigenis van Jezus Christus centraal. Jezus roept zijn leerlingen op om bij rampen niet in paniek te raken (Mt 24:6). Wat er gebeurt is niet meteen een teken van de eindtijd. Tom Wright pleit om juist geen nieuwe tekenen voor het koninkrijk van God te zoeken. Het koninkrijk is vanaf de dood en opstanding van Christus al aanwezig. We hoeven er niet naar uit te zien. Christus regeert nu door zijn Geest in de gelovigen.

Wrights boekje zet aan tot nadenken. En dat is goed!

Gegevens

Datum:
8 september 2021
Tijd:
19:30 - 21:00

Locatie

’t Centrum
Frans Halsstraat 1
Zoetermeer, Zuid-Holland 2712HK
+ Google Maps

Organisator

Hans van der Bilt
Telefoon:
079-361 20 22
E-mail:
hlvdbilt@ziggo.nl